Betonschade kan verschillende oorzaken hebben. De schade kan veroorzaakt worden door mechanische-, chemische-en fysische impact maar de meeste betonschade wordt veroorzaakt door roestende wapening, deze corrosie van de wapening kan men opdelen in twee verschillende groepen, corrosie geïnitieerd door carbonatatie en corrosie geïnitieerd door chloriden. Bij vaststelling van schade kunnen we overgaan tot consolidatie of herstel, waar liggen de grootste verschillen tussen consolidatie en herstel? Met consolidatie blijft de bestaande situatie intact maar gaan we enkel ingrijpen om het verval en de verdere aantasting te voorkomen, met betonherstellingen of betonrenovatie gaat men vooral de beschadigde onderdelen behandelen als blijkt dat conserveren niet meer toereikend is. 
 

Contacteer ons


Hoe gaan we te werk bij betonherstellingen

Vooronderzoek

Een vooronderzoek is een eerste stap in de bepaling van een juiste diagnose volgens de NBN EN 1504, deze diagnose moet voorafgaan aan de betonherstelling. De diagnose heeft als doel de conditie van het beton in kaart te brengen en bestaat meestal uit een niet-destructief en een destructief onderzoek. Deze onderzoeken geven ons meer inzicht naar betondekking, carbonatatie, chlorides,…

Voorbereiding


Onder voorbereiding worden de volgende handelingen uitgevoerd: Sonderen en markeren van het oppervlak om dan over te gaan naar het inslijpen onder veelhoek om de gecontamineerde zone uit te kappen tot op een solide drager, tegen de wapening of tot achter de wapening.

Wapening

Na het stralen van de wapening zorgen we voor corrosiebescherming door passivatie en kunnen we eventueel wapening toevoegen, vervangen of men kan gelijmde wapening aanbrengen om de constructie structureel te versterken.

Betonherstel

Herstel van beton kan onder verschillende vormen worden uitgevoerd, men kan handmatig of machinaal herstellen en het kan gaan over structureel of cosmetisch herstel.

Vervangen constructies

Indien de betonschade ter ver gevorderd is voor traditioneel herstel kan men steeds opteren om de constructies volledig te vervangen.

Coating

Het plaatsen van een coating op een betonoppervlak kan verschillende doelen en functies hebben. Men kan een coating preventief uitvoeren om aantasting te vermijden of om vervuiling van het betonoppervlak tegen te gaan. In bepaalde omstandigheden is het wenselijk om constructies te beschermen tegen schadelijke indringing.

Hydrofuge

Impregneren van beton zorgt ervoor dat de oppervlakken waterafstotend of waterwerend worden gemaakt om het indringen van schadelijke stoffen of dooizouten te voorkomen of te beperken. Ze zijn vloeibaar en hebben geen dekkend vermogen wat verschillend is ten opzichte van een coating.

Betonherstel - hygdrofuge

Kathodische bescherming

Beton is van nature alkalisch en biedt een beschermende laag rondom de wapening. Bij bepaalde omstandigheden zoals onvoldoende dekking, carbonatatie en aanwezigheid van chloriden kan de beschermende laag aangetast worden en de betonwapening blootstellen aan corrosie. Door opofferanodes toe te passen, kan corrosie van de wapening worden voorkomen of vertraagd. Kathodische bescherming is een effectieve methode om de structurele integriteit van beton te behouden en de levensduur van betonnen constructies te verlengen.

Enkele realisaties

Betonherstel - hygdrofuge
Betonherstel - hygdrofuge
Betonherstel - kathodische bescherming